Breaking News

CE ACTIVITATI CREDETI CA SUNT MAI BENEFICE INIMII, PLIMBARILE PE JOS SAU ALERGATUL?


Oamenii de ştiinţă au comparat mersul pe jos cu joggingul în ceea ce priveşte efectele benefice asupra sănătăţii.
ÃŽn cadrul cercetării au folosit datele datele obÅ£inute de la  33.060 de alergători ÅŸi 15.045 de persoane care merg rapid.

Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani, iar cercetătorii au studiat efectele acestor activităţi de-a lungul unei perioade de şase ani.
Potrivit rezulatelor, mersul rapid reduce riscul de afecţiuni cardiace mai eficient decât alergatul în cazul în care consumul de energie al celor două activităţi este luat în calcul.
Alergatul reducea riscul de afecţiuni cardiace cu 4,5%, pe când mersul reducea acest risc cu 9,3%. De asemenea, atunci când alergatul şi mersul rapid erau comparate folosind acelaşi nivel al energiei consumate, mersul avea un impact mai pronunţat în ceea ce priveşte factorii de risc asociaţi problemelor de inimă. Riscul de hipertensiune era redus cu 4,2% prin alergare şi cu 7,2% prin mers rapid.

Riscul de a atinge un nivel mare al colesterolului era redus cu 4,3% prin alergat şi cu 7% prin mers. În ceea ce priveşte riscul de a suferi de diabet, ambele metode prezentau un beneficiu similar, înregistrându-se o scădere cu 12% a acestuia.
„Mersul rapid ÅŸi alergatul constituie un test ideal al beneficiilor pentru sănătate oferite de plimbările de o intensitate moderată ÅŸi de alergatul de o intensitate ridicată pentru că folosesc aceleaÅŸi grupe de muÅŸchi ÅŸi sunt aceleaÅŸi activităţi realizate la intensităţi diferite. Cu cât alergau mai mult cei care au ales alergatul ÅŸi cu cât mergeau mai mult cei ce preferau mersul rapid, cu atât beneficiile pentru sănătate erau mai mari. Dacă totalul energiei consumate era egal între cele două grupuri, beneficiile pentru sănătate erau comparabile. Oamenii îşi caută mereu scuze ca să nu facă sport, dar acum au opÅ£iunea de a investi în sănătatea lor viitoare prin alergat sau prin mers”, a comentat doctorul Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California, coordonatorul acestui studiu.

Niciun comentariu