10 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE BEBELUSI
Știm că cele mai multe simÈ›uri li se dezvoltă din viaÈ›a intrauterină, È™tim că zâmbesc încă din burtica mamei È™i că pot recunoaÈ™te fără greÈ™eală vocea mamei, imediat după ce s-au născut. Sunt însă o mulÈ›ime de alte lucruri pe care nu le cunoaÈ™tem despre bebeluÈ™i. Tu, de exemplu, È™tiai că…?
•BebeluÈ™ii născuÈ›i în mai sunt, în medie, cu 200 de grame mai grei decât cei născuÈ›i în oricare altă lună. Medicii nu au vreo explicaÈ›ie È™tiinÈ›ifică pentru acest lucru.
•BebeluÈ™ii se nasc cu 300 de oase. ÃŽn timp, ele se unesc, iar ca adulÈ›i avem doar 206 oase.
•Capul unui nou-născut cântăreÈ™te cam 25% din greutatea totală.
•Un bebeluÈ™ de 6 luni poate respira È™i înghiÈ›i simulan, în timp ce un adult nu poate face asta (încercaÈ›i!)
•Reflexul de a apuca al unui nou-născut este atât de puternic, încât dacă ar fi ridicat de deget în aer, È™i-ar putea suporta propria greutate (ar fi bine, totuÈ™i, să nu testaÈ›i teoria asta…)
•Nou-născuÈ›ii nu pot plânge! DeÈ™i È›ipă È™i agită atunci când nu le convine ceva, nou-născuÈ›ii nu pot plânge, tehnic vorbind. Lacrimile nu pot fi eliberate, de fapt, decât din a treia săptămînă de viață. Dacă observi că bebeluÈ™ul tău nu ”produce” lacrimi după această vârstă, vorbeÈ™te cu medicul – este posibil să fie vorba despre o obstrucÈ›ie a canalului lacrimal.
•Cei mai mulÈ›i bebeluÈ™i își dublează la 6 luni greutatea cu care s-au născut. Acest lucru este aproape imposibil la oricare altă vârstă de-a lungul vieÈ›ii.
•Până la a doua aniversare, un bebeluÈ™ a fost schimbat, în medie, de 7300 de ori. Fiecare schimbare de scutec durează cam 2 minute – ceea ce se traduce prin 3 săptâmâni de lucru cu normă întreagă (40 de ore) pe an!
•BebeluÈ™ii se hrănesc primii atunci când locuiesc în burtica mamei. Prin cordonul ombilical, iei iau toÈ›i nutrienÈ›ii de care au nevoie È™i lasă mamei restul. De aceea este atât de importantă dieta echilibrată în timpul sarcinii. Vezi aici ce mănânci pentru 2.
•Gemenii nu se nasc neapărat în acelaÈ™i timp. Ei pot veni pe lume la diferenÈ›e de ore bune. Sunt multe cazuri în care, dintr-o pereche de gemeni, primul venit se naÈ™te pe 31 decembrie, iar al doilea pe 1 ianuarie, anul viitor…Cea mai mare diferență între primul venit È™i al doilea s-a înregistrat în 1995. Primul frate s-a născut pe 11 noiembrie 1995, naÈ™terea fiind indusă din cauza unei infecÈ›ii, iar al doilea a venit pe lume 84 de zile mai târziu, pe 2 februarie 1996!
sursa:stiri.com.ro
Niciun comentariu