Breaking News

PERICOLELE DEPILATULUI CU CEARA


Iarna a rămas, în sfârşit, în urmă. Nu mai e mult şi vor veni zilele călduroase cu weekenduri petrecute pe malul mării sau la ştrand, dar înainte de asta femeile trebuie să acorde o mai mare atenţie zonei inghinale.
Un grup de cercetători a descoperit că aproape 60% din femeile din SUA între 18 ÅŸi 24 de ani practică depilarea braziliană (îndepărtarea tuturor firelor de păr). Dar noi studii le-au făcut pe adeptele depilării cu ceară să se gândească puÅ£in înainte de a-ÅŸi face următoarea programare la salonul de cosmetică. Un mic studiu din Nisa, FranÅ£a, a descoperit o asociere între îndepărtarea părului pubian ÅŸi riscul crescut de boli cu transmitere sexuală, mai precis a Molluscum contagiosum, un virus care cauzează excrescenÅ£e urâte ale pielii, informează „Huffington Post“.
DeÅŸi studiul din Nisa a descoperit doar o asociere, ÅŸi nu o legătură clară, se pune, totuÅŸi, problema că depilatul cu ceară ar putea fi responsabil de creÅŸterea riscului infectării cu Molluscum contagiosum. 

„Văd pacienÅ£i zi de zi care vin cu infecÅ£ii groaznice (nevătămătoare, dar foarte enervante), iar zona inghinală rasă face ca excrescenÅ£ele pielii să se întindă peste tot, făcându-le greu de vindecat“, spune Jessica Krant, medic dermatolog la un centru medical din New York.

„Depilatul cu ceară în zona inghinală face acelaÅŸi lucru: zona infectată de lângă foliculii părului smuls favorizează pătrunderea infecÅ£iei în piele ÅŸi transmiterea altor persoane prin contactul cu pielea lor sau chiar prin folosirea aceluiaÅŸi prosop“, adaugă Krant.

De altfel, în ultimii câţiva ani s-a tot scrie despre infecţii serioase şi chiar complicaţii legate de depilatul cu ceară al zonei inghinale. În 2009, în New Jersey chiar s-a vehiculat ideea interzicerii depilării braziliene, după ce două femei au fost spitalizate din cauza infecţiilor.

Adevărul e că, nu contează cum e moda ÅŸi cât de inestetic este părul pubian. El este acolo dintr-un motiv, notează „Huffington Post“.  „Această parte a corpului este prevăzută de natură cu păr, ÅŸi firele de păr, deÅŸi nu sunt la modă acum, sunt acolo cu un motiv“, continuă doctorul Krant.

Depilatul poate afecta pielea, chiar dacă nu pare. „Depilarea cu ceară înseamnă smulgerea părului din rădăcină ÅŸi, cu toÅ£ii ÅŸtim, că acesta este un proces dureros. Doare dintr-un singur motiv: părul chiar este prins cu putere de rădăcina lui ÅŸi este parte a corpului nostru. Să-l smulgi înseamnă să-l rupi din rădăcină ÅŸi asta lasă o mică rană la suprafaÅ£a pielii“, adaugă Krant pentru „Huffington Post“.

Doctor Krant şi Sandra Johnson, doctor dermatolog, au făcut o listă cu alte posibile riscuri ale depilatului cu ceară.

Infecţii cu transmitere sexuală
Nu există doar riscul transmiterii virusului Molluscum contagiosum. „Orice infecÅ£ie care presupune contactul  se va răspândi mult mai repede dacă există răni în acea zonă“, a mărturisit Krant pentru „Huffington Post“. Rănile înseamnă orice, de la mici tăieturi până la rădăcinile foliculare microscopice. InfecÅ£iile care se pot transmite sunt Herpes genital (negi genitali ÅŸi, posibil, chiar cancer cervical), HIV ÅŸi alte boli infecÅ£ioase.

Infecţiile
„ÃŽndepărtarea părului, mai ales după moda braziliană, când se îndepărtează tot părul din zona pubiană, creÅŸte riscul nu numai de infecÅ£ii cu transmitere sexuală, dar ÅŸi cel al infecÅ£iilor proprii. Cu alte cuvinte, smulgerea părului din acele zone creÅŸte riscul sfâşierilor minuscule ale pielii, care se vor umple de bacterii. Aceste bacterii pot cauza infecÅ£ii la suprafaţă ÅŸi chiar accentuarea celulitei în anumite cazuri“, spune doctor Krat. Impetigo este o infecÅ£ie comună care se manifestă prin apariÅ£ia unor vezicule roÅŸii care se pot sparge, vezicule care secretă lichid ÅŸi dezvoltă o crustă galben-maronie.

Arsuri
Personalul calificat ÅŸtie să nu aplice ceară prea fierbinte de piele, pentru a evita arsurile „Mai mult decât atât, nu atât de mult în zona inghinală, cât în zona sprâncenelor, a buzelor ÅŸi chiar a bărbiei, trebuie avută mare grijă, deoarece, dacă se foloseÅŸte retinol (fie din creme, fie ca tratament al acneei) pielea este foarte sensibilă ÅŸi se va arde, deoarece retinolul creÅŸte exfolierea“, spune Krant.

Fire de păr crescute pe sub piele, care se infectează
Smulgerea părului din rădăcină înseamnă un fir nou subţire şi slab care va începe să crească în locul celui smuls. Neavând duritatea vârfului necesară străbaterii pielii şi ieşirii la suprafaţă, poate rămâne prins sub nivelul pielii, dând naştere unei bubiţe iritate care se poate infecta.

Niciun comentariu