PĂPĂDIA, O PLANTĂ MEDICAMENT
Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, păpădia este plină de virtuţi tămăduitoare, zeci de afecţiuni putând fi ameliorate cu ajutorul ei.
Fie că este privită cu încântare, fie că este considerată o buruiană supărătoare, de care vrem să scăpăm din grădină, păpădia este un remediu naturist de nădejde. Încă de la începutul primăverii şi până toamna târziu, te poţi bucura din plin de păpădie, despre care fitoterapeuţii spun că are o importantă putere vindecătoare.
Bogată în vitaminele A, B, C, D, E şi în minerale precum potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu, păpădia este utilizată pentru ameliorarea a nenumărate boli. Iată la ce te poate ajuta!
Menţine sănătatea oaselor
Sursă de magneziu, potasiu, calciu şi fier, păpădia ajută la întărirea oaselor, fiind indicată ca adjuvant în reumatism, artroză şi gută. Sucul de păpădie obţinut din frunzele şi rădăcinile plantei poate da rezultate notabile în bolile de oase, întărind coloana vertebrală.
Atenuează pistruii
Păpădia este utilă şi din punct de vedere cosmetic. Astfel, pentru a estompa pistruii, se poate spăla faţa, de două ori pe zi, cu un decoct obţinut din 50 g flori de păpădie fierte într-un litru de apă. Acelaşi decoct poate fi folosit şi pentru combaterea acneei, a furunculozei, a varicelor, a cuperozei şi a altor afecţiuni dermatice.
De asemenea, sucul proaspăt de păpădie este un excelent antibacterian, inhibând acţiunea stafilococului auriu, care poate determina unele infecţii ale pielii, dar şi toxiinfecţii alimentare sau respiratorii, mai ales dacă ai un sistem imunitar slăbit. În plus, sucul lăptos al păpădiei poate ajuta la tratarea tenului iritat şi la îndepărtarea negilor.
Detoxifică organismul
Poţi consuma, între mese, un decoct obţinut din 50 de grame de rădăcină la un litru de apă. Desigur, în timpul curei de detoxifiere vei elimina din alimentaţie carnea grasă, prăjelile şi dulciurile.
Considerată unul dintre cele mai bune diuretice naturale, păpădia nu determină scăderea nivelului de potasiu din corp: planta conţine suficient potasiu pentru a-l înlocui pe cel eliminat prin urină.
Ajută în bolile biliare şi hepatice
Calculii de mici dimensiuni pot fi eliminaţi după o cură de o săptămână, în care se consumă zilnic trei pahare de suc de frunze de păpădie, pe stomacul gol. Pentru pietrele la vezica biliară, rezultate bune dă şi ceaiul din frunze uscate.
Păpădia este un leac recomandat şi în bolile de ficat, chiar şi în unele cazuri de ciroză. Pentru hepatitele virale de tip A, B şi C, se consumă sucul din frunze pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de trei luni. De asemenea, sucul de păpădie este indicat şi pentru ficatul leneş, afectat de consumul de alcool, şi în insuficienţele hepatice.
sursa:stiri.com.ro
Niciun comentariu