ADEVĂRUL DESPRE GELOZIE
În cuplu, gelozia poate fi justificată, distructivă sau chiar absurdă, cu un impact mai mic sau mai mare asupra relaţiei şi a partenerilor, în funcţie de intensitatea sentimentelor.
Gelozia este definită în literatura de specialitate ca fiind sentimentul chinuitor şi obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că fiinţa iubită îi este necredincioasă.
Atât timp cât este ponderată, gelozia nu este atât de nocivă. Ba, din contră! Un sexolog francez spune chiar că gelozia este sentimentul care diferenţiază o relaţie de prietenie de una de iubire. „Un minim de gelozie este indisociabil iubirii", susţine Ghislaine Paris. El adaugă că gelozia este sinonimă cu un sentiment de exclusivitate amoroasă şi cu teama cuiva de a-şi pierde partenerul.
„Gelozia în cuplu arată că ne iubim partenerul, că-l considerăm atrăgător şi, automat, ne gândim că poate fi atrăgător şi pentru alte persoane. Având acest atu în mânecă, este inevitabil să nu ne treacă prin cap că partenerul poate alege pe altcineva în locul nostru, idee care justifică această teamă", spune Ghislaine Paris.
Specialiştii spun că, în situaţia în care gelozia este moderată, putem profita de pe urma ei pentru a ne condimenta viaţa de cuplu. „Acest triunghi amoros este semnul unei relaţii sănătoase, dar doar în situaţia în care ambii parteneri ştiu care sunt limitele şi au încredere unul în celălalt", conchide specialistul francez. În practică, părerile despre gelozie sunt împărţite. Un psiholog şi două cupluri au încercat, pentru „Weekend Adevărul", să facă o „radiografie" a acestui sentiment, uneori sufocant.
Când apare?
„Gelozia apare într-un context de nesiguranţă, de lipsă de maturitate, ca urmare a unei comunicări defectuoase între cei doi parteneri sau când unul dintre aceştia nu este suficient implicat în relaţie. Dorinţa de posesivitate faţă de persoana iubită poate fi ameninţată atunci când interesul ei este îndreptat către o altă persoană. Teama de a pierde iubirea, preocuparea, atenţia declanşează ambivalenţa afectivă, ofensa narcisică. Gelozia poate să apară când unul dintre parteneri este infidel sau când doar cel gelos îşi închipuie o intenţie de infidelitate. Propriile proiecţii de infidelitate sau impulsuri spre infidelitate care cad sub refulare", explică psihologul Keren Rosner, din Bucureşti.
Sunt femeile mai geloase decât bărbaţii?
„Nu cred că femeile sunt mai geloase decât bărbaţii. Cred că sunt mai curioase decât ei. Îmi amintesc că, atunci când am bănuit că soţul meu mă înşela, întâi m-am întrebat cum arată «rivala mea». Acesta a fost pur şi simplu primul meu gând. Voiam să văd cât este de slabă, ce înălţime are, cum se îmbrăca", spune Miruna Creţu (30 de ani), casnică, din Târgu-Jiu.
Există persoane care nu sunt geloase?
„Am tot auzit de-a lungul timpului expresia «Dacă nu iubeşti, nu eşti gelos»! Sunt căsătorit de peste 18 ani, însă pot spune că niciodată nu mi-am manifestat gelozia. Pentru mine, gelozia este sinonimă cu neîncrederea. De ce aş fi devenit gelos, dacă soţia mea nu mi-a oferit vreodată motive? Doar ca să închid gura lumii şi să arăt că o iubesc?!", spune, râzând, Tiberiu Ionescu (45 de ani), din Iaşi.
Este diferită de invidie?
„Invidia este un sentiment negativ mai puţin periculos şi mai puţin consistent decât gelozia. Invidia, putem spune, este inclusă în gama trăirilor celui gelos. În amalgamul trăirilor ataşate geloziei, sentimentul inferiorităţii este cel care îl face pe subiect să simtă invidie faţă de rival sau invidie pentru cei care nu trec prin situaţia pe care el o trăieşte. Umilirea gelosului stârneşte reacţii de invidie, furie, supărare, tristeţe, neputinţă, înfrângere", spune psihologul Keren Rosner.
Cum se manifestă persoanele geloase?
„Pe vremea când nu eram căsătoriţi, iubitul meu era asaltat de o fostă, cu care mai păstrase legătura. Nu i-am zis niciodată, dar am avut grijă să-i verific telefonul, contul de Facebook, cui îi dădea like la poze sau cine îi comenta la statusuri, chiar şi e-mailul l-am verificat din când în când. În plus, trebuia să ştiu mereu ce face, unde este şi cu cine. Totul pentru că i-a răspuns de vreo două ori la SMS-uri, noaptea. A avut ghinionul să fie cu mine când s-a întâmplat şi i-am pus în vedere faptul că, la prima abatere, ne despărţim. M-am liniştit când am văzut că a înţeles mesajul şi a ignorat-o pe viitor", povesteşte Miruna Creţu.
Când devine bolnăvicioasă?
„Din nefericire, sunt cazuri extreme, când individul este tulburat de o problemă psihică şi trăieşte delirul de gelozie. În această situaţie, acţiunile lui sunt conduse de gândurile dominante legate de infidelitate şi preocuparea permanentă de a dovedi sau de a evita presupusele infidelităţi. Poate conduce la deznodăminte tragice, când fie îşi agresează sau chiar ucide partenerul considerat infidel, fie se sinucide, din cauza torturii psihice pe care o trăieşte, alimentată de ideile delirante de infidelitate. Sunt cazuri foarte grave de ucidere a partenerului şi a copiilor, dacă este cazul, urmate de sinucidere. Justificarea este presupusa sau certa infidelitate care nu poate fi gestionată de o persoană labilă psihic", spune psihologul Keren Rosner.
"Gelozia apare şi este trăită din interior de persoana care oscilează între iubire şi ură, între realitate şi proiecţie. ''
Keren Rosner psiholog
Furia le orbeşte pe femei
Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Delaware (SUA) au studiat modul în care influenţează gelozia sănătatea femeilor. Aceştia au observat că gelozia poate orbi la propriu. Femeile care au participat la cercetare au fost puse să identifice imaginile unor peisaje din natură dintr-un număr de fotografii rulate într-un ritm alert pe ecran de computer. Înainte de începerea testului, femeilor li s-a spus că partenerii lor se află la un computer alăturat şi că li se cere să examineze fotografiile unor femei pe care le notează în funcţie de cât de atrăgătoare sunt. Acest aparent detaliu le-a făcut geloase pe unele femei. Ele nu au mai putut vedea imaginile căutate în mod clar. Cu cât erau mai geloase, cu atât identificau mai puţine imagini.
Cum depăşeşti „impasul"
Un studiu apărut în publicaţia americană „Evolutionary Psychology" arată că femeile sunt mult mai geloase dacă află că partenerul lor s-a îndrăgostit sau este ataşat emoţional de o altă femeie, decât dacă acesta a întreţinut o relaţie sexuală, amanta neînsemnând mai mult pentru bărbat decât o simplă parteneră de sex.
În cazul bărbaţilor, aceştia sunt mai furioşi/geloşi dacă partenerele lor întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi decât dacă se îndrăgostesc de ei.
În orice caz, gelozia poate duce la distrugerea relaţiei şi chiar a vieţii unei persoane. Pentru a evita apariţia unor astfel de neplăceri, este indicat ca persoana copleşită de gelozie, dacă realizează exagerarea trăirilor sale, să îşi rezolve rănile din trecut. „Frica de abandon, complexele nesoluţionate, lipsa încrederii în sine, neîncrederea în ceilalţi, handicapul de a-şi construi o relaţie sunt «hrana» pe care se dezvoltă gelozia cea distrugătoare", explică psihologul Keren Rosner.
În cazul în care există posibilitatea sau certitudinea unei infidelităţi, cel mai bine este ca partenerii să discute sincer, să încerce să-şi redefinească relaţia şi împreună să rezolve această problemă.
„Insistenţa de a rămâne într-un cuplu care nu mai există din punct de vedere psihologic şi blamările necontenite nu sunt tehnici de rezolvare a crizei generate de gelozie. Există cazuri în care partenerii geloşi folosesc manipularea psihologică pentru a ţine partenerul infidel într-o relaţie tocmai ca răzbunare. Varianta de a apela la un specialist este mult mai sănătoasă, dacă sentimentele sunt copleşitoare şi greu de gestionat", conchide psihologul.
sursa:stiri.com.ro
Niciun comentariu